FERTÍLIA


Imatges: [Fertília]


Fertília és un municipi agregat a l'Alguer que presenta unes característiques i uns trets diferencials força interessants i desconeguts. Situada a mig camí entre l'aeroport i l'Alguer, si algú passeja pels seus carrers s'adonarà, d'entrada, de dues particularitats molt destacables: una arquitectura que s'ha anomenat feixista, fruit de l'època en què es va crear (durant la Itàlia mussoliniana); i els constants referents que hi ha de Venècia i Ístria. L'explicació d'aquest segon fet es troba en el final de la Segona Guerra Mundial. La desfeta de l'Exèrcit feixista italià va implicar l'ocupació de l'Ístria per part dels partisans de Tito. Aquest episodi, molt poc estudiat i encara més desconegut, sobretot a Itàlia, va comportar la fugida, en el millor dels casos, d'un gran nombre d'italians istrians, i en el pitjor, la mort. Es tornava a repetir, aquest cop sobre els italians balcànics, la neteja ètnica tan practicada aquest segle a les costes orientals de l'Adriàtica.

Una gran massa de pròfugs istrians, aleshores, va buscar refugi a Itàlia. A poc a poc, les famílies fugitives van anar trobant noves terres d'acollida per tota la geografia italiana. Precisament, uns 700 istrians van acabar traslladant-se a Fertília, un poble a mig construir a la vora de l'Alguer. Ben rebuts, hi van construir un campanar que recorda el Campanile de Venècia, van posar els noms dels pobles istrians d'origen als carrers (Orsera, Pola, Zara, Fiume...), van erigir un monument al lleó de sant Marc i van declarar patró de Fertília aquest mateix sant.


Podeu trobar més informació sobre Fertília i les diverses comunitats istrianes, julianes i dàlmates a les webs següents:

Unione degli Istriani: Istria, Fiume, Dalmazia e Trieste, il mondo degli Esuli:
http://www.unioneistriani.it

Associazione Nazionale Venezia Giulia e Dalmazia:
http://www.anvgd.it

Fertilia 25 aprile, Festa del Patrono San Marco:
http://www.festeinsardegna.it/fertilia.htm

Fertilia 25 aprile, Festa del Patrono San Marco:
http://www.festeinsardegna.it/fertilia.htm

Sardegna Turismo (Fertilia):
http://www.sardegnaturismo.it/index.php?xsl=5&s=1842&v=2&c=2935&t=1

Giornata della memoria 2006 (Alguer.it):
http://www.alguer.it/notizie/alghero/7544

Settantesimo anniversario della fondazione di Fertilia 2006 (Alguer.it):
http://www.alguer.it/notizie/alghero/7754

Francobollo per il sessantesimo anniversario di Fertilia (Alguer.it, 2007):
http://www.alguer.it/notizie/alghero/10455/francobollo_sessantesimo_anniversario_fertilia

Fertilia: Una battana istriana sopravvive al tempo (Alguer.it, 2007):
http://www.alguer.it/notizie/alghero/10395/fertilia_battana_istriana_sopravvive_tempo